Subtitle

15. března 2023

OSADNÍ VÝBOR - ZÁPIS A USNESENÍ Z 1. ZASEDÁNÍ

ZÁPIS z 1. zasedání Osadního výboru pro místní části Těšov a Újezdec ze dne 7. března 2023 konaného v Základní a Mateřské škole Uherský Brod-Újezdec, Podhájí č. p. 291

Přítomni: předseda OV – Petr Jančář 
členové OV – Ing. Jiří Kalous, Karel Trousil, Jitka Máčková, Josef Srník, Ing. Antonín Mikulec, Mgr. Veronika Pechalová 
Pozvaný host: Ing. Marie Vaškovicová, PhDr. Miroslava Poláková Ph.D. 
Zapisovatel OV: Kateřina Pummerová
Začátek zasedání: 17:00 hod
Konec zasedání: 19:00 hod 

Návrh programu: 
1. Zahájení a schválení programu zasedání
2. Stav rekonstrukce hřbitova v Újezdci 
3. Studie křižovatky v Těšově – seznámení 
4. Spolkový dům v Újezdci - investiční plán 
5. Omezení možnosti vjezdu automobilů k retenční nádrži 
6. Značení přechodu pro chodce na křižovatce Dr. Horáka 
7. Řešení chodníku ke škole v Újezdci 
8. Demolice domu č. p. 16 v Těšově 
9. Návrh na dočasné značení křižovatek 
10. Zachování a doplnění dětského hřiště ul. Vinohradská v Újezdci 
11. Instalace panelů – sběrný dvůr 
12. Ohrazení sběrných míst v Újezdci a Těšově 
13. Úprava zastávky ul. Luhačovská 
14. Změny pravidel pro udělování finanční podpory na kulturní akce 
15. Seznámení s Usnesením Zastupitelstva města Uherský Brod č. 9/Z2/22 
16. Různé, diskuze, závěr 

Zasedání zahájil předseda OV Petr Jančář, přednesl návrh programu. 
Při hlasování program schválen všemi přítomnými členy OV.
 
Osadní výbor projednával následující záležitosti: 

• Petr Jančář přítomné informoval o vypsání výběrového řízení pro realizaci oprav hřbitova v Újezdci. Výběrové řízení by mělo být vypsáno 09.03.2023 a ukončeno 31.03.2023, jak byl informován Liborem Obadalem z odboru rozvoje města. Ing. Marie Vaškovicová upozornila na problémy při výběrovém řízení z minulosti, kdy firma vybrána byla a odstoupila. Po vypsání výběrového řízení bude Petr Jančář občany informovat na FB stránkách. 
• Petr Jančář přítomné informoval, že se zúčastnil v měsíci únoru úvodního jednání ke studii úpravy křižovatky v Těšově, konkrétně ulic Podhájí, Dr. Horáka, Školní a Pod Rubanisky. Návrh členům a hostům popsal a předložil k nahlédnutí situaci stavby zpracovanou společností City Traffic, s.r.o. a zápis z předmětného jednání ze dne 24.02.2023. Stanovisko OV bylo zapisovatelkou OV zasláno 08.03.2023 Ing. Petru Veleckému z odboru rozvoje města s následujícím textem: na základě výsledku včerejšího jednání Osadního výboru pro místní část Těšov a Újezdec vám jako pověřená osoba předsedou osadního výboru sděluji, že vyjádření osadního výboru ke studii úpravy křižovatky ulic Podhájí, Dr. Horáka, Školní a Pod Rubanisky je následující: Osadní výbor odmítl uzavření silnice za ordinací MUDr. Navrátilové z důvodu velkého zahuštění provozu a znemožnění průjezdu vozidel integrovaného systému a také vozů pro svoz odpadů; dále Osadní výbor připomínkoval hlučnost křižovatky při zpomalovacích opatřeních; dále bylo upozorněno na objíždění vozidel měřeného úseku na hlavní komunikaci v Újezdci přes tuto křižovatku. Dále informoval o schváleném finančním záměru na parkoviště nad zdravotním střediskem v Těšově, informace získal od Ing. Petra Veleckého z odboru rozvoje města. 
• Petr Jančář a Ing. Marie Vaškovicová přítomné seznámili, jak probíhá jednání kolem spolkového domu v Újezdci. V současné době je hotová objemová studie, architektonická studie zpracována není, je nutné prověřit dotační tituly. K tomuto bodu bylo vyhotoveno usnesení OV. 
• Petr Jančář přítomné informoval o záměru města Uherský Brod zneprůjezdnit přístup k retenčním nádržím v Újezdci. Hledá se vhodné, finančně nenáročně řešení. Předseda OV bude ve věci nadále jednat s místostarostou města Ivanem Láskou. 
• Petr Jančář přítomné informoval, že ke značení přechodu pro chodce na křižovatce Dr. Horáka v Těšově se nikdo z kompetentních kladně nevyjádřil, k úpravě dojde až po opravě komunikace. Předseda OV prověří možnost umístění reflexní značky přechodu pro chodce a projedná s místostarostou Ivanem Láskou spolupráci s městskou policií při kontrole dodržování „stop“. 
• Petr Jančář přítomné informoval o projednávání chodníku ke škole. Bylo zjištěno, že předmětné pozemky jsou ve vlastnictví města Uherský Brod. V jednání bude Petr Jančář nadále pokračovat. • Petr Jančář přítomné informoval, že ve věci odstranění domu č. p. 16 v Těšově průběžně jedná s místostarostou Ivanem Láskou. 
• Petr Jančář přítomné informoval, že jedná s místostarostou Ivanem Láskou o návrhu dočasného řešení značení křižovatek v Těšově a Újezdci. Konkrétně značení na komunikaci např. bílým trojúhelníkem a zrcadlem. 
• Petr Jančář přítomné informoval o situaci (zrušení nebo zachování) dětského hřiště v ul. Vinohradská v Újezdci. OV je pro jednoznačné zachování hřiště, přidání herních prvků a laviček. 
• K instalaci panelů u sběrného dvora Petr Jančář uvedl, že panely jsou na místě k dispozici, plocha by měla být srovnána a upravena, bude usilovat o provedení. 
• OV se dále zabýval nepořádkem, nevhodným umístěním sběrných kontejnerových míst v Újezdci a Těšově. Je potřeba do budoucna najít vhodná místa k umístění a zkulturnění okolí. Dle informací, které předal Ing. Luděk Dubrava z odboru životního prostředí, lze přemístit, pokud se takové místo najde. 
• Karel Trousil přítomné informoval o poskytování finanční podpory – dotací na kulturní akce. Došlo ke snížení, spolky se při pořádání kulturních akcí dostanou do mínusu. Zdůraznil nepoměry poskytování dotací. Kulturní komise města byla Karlem Trousilem informována o špatné situaci, kdy by různé kulturní akce musely být redukovány. 
• Dle členů OV by bylo dobré znovu projednat úpravu zastávky v Újezdci (pozemek par.č. 347/1 je ve vlastnictví města Uherský Brod). 
• Petr Jančář přítomné informoval o jednání o náhradní výsadbě dětského hřiště v Těšově. Výsadba byla přislíbena v letošním roce. Podle nových informací město plánuje výsadbu nově až v roce 2024. Předseda OV bude nadále jednat s Ing. Taťánou Štěpančíkovou z odboru rozvoje města a TSUB, p. o. 
• Dalším bodem projednání bylo seznámení s Usnesením Zastupitelstva města Uherský Brod č. 9/Z2/22. Přítomní obdrželi kopii předmětného usnesení. 
• Zapisovatelka OV dostala úkolem zjistit legálnost stavby za sběrným dvorem, která se svou velikostí odlišuje od okolní zástavby (jedná se o příslušenství k rodinnému domu č. p. 178, stavba je povolena). 
• Petr Jančář přítomné informoval o neúspěšných jednáních místostarosty Ivana Lásky a pana Šmída, který je vlastníkem stavebního materiálu, suti a odpadů skladovaných u vlakového nádraží v Újezdci. Budou prověřeny další možnosti, např. jednání se Správou železnic. 
• V průběhu jednání se dostavila starostka města - PhDr. Miroslava Poláková Ph.D., přítomné pozdravila a se členy OV se seznámila. 
• 18:35 po omluvě opustila jednání Mgr. Veronika Pechalová. 
• Členové OV odsouhlasili se zveřejněním zápisů OV na http://ujezdskyblocek.blogspot.com/. 

 V Uherském Brodě-Újezdci dne 7. března 2023
 Zapsala: Kateřina Pummerová
 Ověřil: Petr Jančář, předseda OV


Přijatá usnesení 1. zasedání Osadního výboru Těšov a Újezdec

konaného dne 7. března 2023

v Základní a Mateřské škole Uherský Brod-Újezdec, Podhájí č. p. 291

 

č. 1/1/23

OV doporučuje zastupitelstvu města zajistit finanční prostředky pro zajištění projektové dokumentace pro Spolkový dům v Újezdci a dále pak získat informace o možných dotačních titulech na předmětnou stavbu. OV doporučuje zvážit prodej domu č. p. 40 v Újezdci a případné využití finančních prostředků pro financování Spolkového domu.

 

Hlasování: pro – 6, proti – 0, zdržel se – 0.

 

V Uherském Brodě-Újezdci dne 7. března 2023

Zapsala:  Kateřina Pummerová

Ověřil: Petr Jančář, předseda OV