Subtitle

7. září 2011

NÁŠ ROZHOVOR - LUCKA MUDRÁKOVÁ

Letos už podruhé se partě mladých lidí podařilo zorganizovat Krojované hody. Znovu do našich vesnic vrátili pohled na nádherné kroje, obnovili tradici...

A tak je nasnadě, že jeden z dalších rozhovorů jsem připravil s "duší" celé akce - Luckou Mudrákovou.

kopie-jaasegrus.jpg

 

1. Ten úplně první nápad uspořádat krojované hody padl kdy a kdo je jeho autorem?

- Moje maminka pochází z vesnice kousek od Brna a krojové hody jsou tam každý rok. Takže ten úplně první impuls vyslal můj tatínek, který nadhodil, proč neuděláme krojové hody i zde. Tak sem si sedla jeden večer ke knížce Těšovský rok, sešla se s pár lidmi z FS Rozmarýn a vize hodů byla na světě. Nešlo zcela o to, aby hody vypadaly do puntíku přesně tak, jak bývávaly, ale účelem této akce bylo spíš probudit nejen v mladých lidech zájem o minulost naší obce a taky o folklor a lidové písně samotné.

 

2. Bylo moc těžké dát dohromady tak velkou partu mladých lidí?

- Vlastně ani ne J Prostě jsem ten návrh řekla několika lidem a najednou nás bylo 10 párů. Zbytek se přidal v průběhu zkoušek a taky hlavně v průvodu a nakonec jsme Újezdcem a Těšovem vloni prošli v počtu 17-ti krojovaných párů a samozřejmě spousty krojovaných dětí.

 

3. A co kroje? Určitě je většina z vás nemá vlastní.

- Problému s kroji jsem se bála víc než toho, že by nebyl o tuto akci  mezi mladými zájem. Ale každý z nich si kroj obstaral sám. Spoustu jejich babiček mělo kroj doma (nebo alespoň jeho podstatnou část) a zbytek jsme si propůjčovali mezi sebou. S kroji nám taky hodně pomáhala Martina Trousilová. Některé byly v katastrofálním stavu, ale šikovné maminky či babičky je dokázaly parádně vyšperkovat.

 

4. Jak dlouho celá příprava loňské akce trvala, kde jste všechno nacvičovali, kdo vám radil?

- Nacvičovat pásmo hodové chasy jsme začali asi 3 měsíce před hody. Celé pásmo vymyslel Karel Trousil a taky nás ho celé naučil. S předstihem bylo potřeba zařídit dechovku, také poprosit vedení TJ Sokol za propůjčení hřiště a zajistit víno a občerstvení pro chasu. A spoustu dalších (na první pohled neviditelných) detailů se zařizovalo až týden před samotnou akcí.

 

5. Co spolupráce s jinými spolky v obcích při přípravě akce?

- Skvěle s námi spolupracoval FS Rozmarýn, zvláštní poděkování patří Karlu Trousilovi a jeho ženě Martině. Taky nás podpořila TJ Sokol, v jejímž areálu se akce mohla uskutečnit.

 

6. Všichni, kdo jsme vloni tu krojovou nádheru zažili víme, že to bylo něco moc hezkého. Něco, co tady dlouho scházelo. Jaké ale Ty osobně, jako tahoun celé akce, jsi měla pocity?

- Pocity byly parádní. Nikdy jsem v Újezdci a v Těšově snad neviděla tolik lidí pohromadě! A to byl vlastně tak trochu účel celé této akce - aby se lidé měli kvůli čemu scházet alespoň jednou v roce. Když se minulý rok hodová chasa shromažďovala před kostelem a chystala se na první průvod, byla jsem naprosto v šoku, kolik lidí nás přišlo podpořit. Podobné pocity jsem pak slyšela od většiny hodové chasy a moc jsme si toho vážili. Hned se hody (a samozřejmě i jiné akce) chystají lépe, když máte na ně kladné ohlasy a vidíte nadšení lidí. Malinko nám radost pokazila zpráva, že kvůli nám nepřijely kolotoče a že jsme tak ublížili hlavně dětem. S tím ale my nemáme opravdu nic společného.

...Za ty kolotoče opravdu nemůžete. Podle toho,co jsem zjistil, provozovatelé nepodali včas požadavek na „město“

–       to tam ale nebudeme psát, ne?

–       A proč ne? J

...A taky „přesné“ bylo zakončení zpravodajství ve vysílání TV Slovácko:

„ V Brodě se zase za rok mohou těšit na krojové hody“

na TV Slovácku jsou celkově docela zmatení J

 

7. Jak probíhá výběr stárek a stárků? Byl v tom třeba letos nějaký rozdíl proti loňsku?

- Stárka a stárku jsme vybírali tak, aby trasa cesty byla tak akorát J Ten první výběr byl těžký, protože mladí vůbec netušili, do čeho jdou a chtělo to opravdu odvahu se této důležité role zhostit. Proto jsem poprosila Davida s Terkou, kteří to zvládli opravdu na výbornou. Letos už o stárkovi a stárce rozhodovala celá hodová chasa, jednoduše jsme vybrali jeden pár z nás všech.

 

 

8. I letos počasí vyšlo, zase se povedla nádherná akce. Jaké jsou s ní plány do budoucna? Při přípravách by jste už dělali něco jinak?

- Když už jsme s touto akcí začali a slyšíme na ni převážně kladné ohlasy, určitě ji chceme v budoucnu pořádat dál a snad stále jen rozvíjet a vylepšovat J. Všechny přípravy proběhly relativně v klidu. Všechno je jen o domluvě lidí a o jejich spolupráci a zatím jsme neměli nijak veliké problémy.

Děkuji za rozhovor a přeji, aby elán a dobré nápady všem vydrželi co nejdéle.

 

-josr-