Subtitle

17. srpna 2019

POVODEŇ 1959

Právě v tyto dny uplynulo šedesát let od nemilé události, která postihla naše obce v roce 1959 (stejnou přírodní katastrofu zažili naši předkové i v roce 1919, v noci z 8. na 9. 7.)




Toto se o velké vodě píše v knize "Újezdec u Luhačovic, dějiny farnosti a obce" pánů Lekeše a Jančáře:

"...V sobotu v noci 15. srpna přišla velká bouřka s lijákem a v neděli 16. srpna ve 4 hodiny ráno se valila velká voda od Bojkovic. Pan Josef Řezníček (č. 2, vedle řeky) se probudil hukotem velké vody a zjistil velké nebezpečí. Ihned vyburcoval spoluobčany i předsedu JZD Kubíka a rozhlasem volali občany o pomoc, protože voda se už valila do dolního mlýna u Beráků, kde byl ustájen družstevní dobytek. Všichni občané pomáhali vyvádět dobytek z ohroženého objektu do bezpečí. Také kapelník František Škubal a jan Kubík přišli na pomoc, ale dobytek už byl vyveden. Vraceli se ze mlýna, když tu náhle přišla velká  a prudká vlna vody a ta jim zamezila průchod po mostě. S velikou námahou se dostali ke sloupu elektrického vedení, kterého se zachytili  a zůstali za mostem po pás ve vodě. Rostislav Čech mladší ihned nastartoval pásový traktor ve vesnici, přijel až k ohroženým a převezl je přes most do bezpečí...."

V Těšově se voda přelila přes všechny mosty. Lidé pracující  v kravíně místního JZD se jen stěží a oklikou přes splav dostali do vesnice.
Silniční doprava musela být v dopoledních hodinách přerušena, neboť hladina vody v Olšavě dosáhla nejvyšší hodnoty za posledních čtyřicet let.


-josr-