Subtitle

4. prosince 2018

„DĚDO, TO NEJSŮ PRAVÍ ČERTI. ONI SŮ LEVÍ...“


...Touto slovní hříčkou reagoval můj šestiletý vnuk Lukášek na skupinu pekelníků, která se k nám blížila na „Jarmeku“ ve Valašských Kloboukách, v sobotu 1. prosince.

Potkali jsme se na náměstí, malý přijel autem s rodiči, já s dvěma autobusy plnými kamarádů a známých, se kterými už spoustu let na tuto velmi vydařenou akci jezdíme.

Sotva se ale Mikuláš, anděl, smrtka a čertiska přiblížili na pár kroků, už se Luky tisknul k babičce, jeho mladší bráška k mamince. Vyjukané oči slzely. Mrazem to ale nebylo. Odvaha byla ta tam.

Patří to už k takovému našemu začátku adventu. Zajet si „na Valachy na Jarmek“

Alespoň na jedno dopoledne se odstřihnout od běžných starostí, pobavit se, potkat známé, počastovat se obsahem „ploskaček“, nakoupit vánoční dárky přímo od lidových řemeslníků. Pravda, ne všechny jsou „suprové“, ale jsou dělány s poctivostí a fortelem.

Pravidelně svou pouť mezi stánky a vystoupeními začínáme smlsnutím zabijačkového ovárku. Letos nám sice pořadatelé stan s těmito dobrotami přestěhovali mimo náměstí, ale i tak se na ně stálo v dlouhé frontě.

Projít si ten jarmareční mumraj opravdu stojí za to. Ono se při tom zapomene i na občasné mrznutí nohou (měl jsem si dát teplejší ponožky), na vítr kolem. A když začne padat sníh, to je pak ta pravá atmosféra.

V dřevěnici „Kosenka“ jsme navíc viděli peklo i nebe. V tom se zpívalo, skákalo do sena, bylo veselo.

V pekle těsno, tajemno, dým z ohnišť se dral do očí i nosu. A ještě k tomu bylo možno dlouhým brkem se mu upsat.

Hlavní ale je potkat se s Mikulášem a čerty. Těch skupinek svatých a rohatých chodí několik. Každá okolní obec má zastoupení. V každé z nich čertiska vypadají jinak. Ale malé děti se bojí všech stejně. Ty odvážnější se sice s pekelníkem i vyfotí, ale respekt v jejích očích je vidět. Přesto si ale nemyslím, že by to nějak jejich budoucímu vývoji uškodilo. „Moudré“ debaty na toto téma jsou, podle mne, naprosto zbytečné.

Pamatuji si na své dětství. Mamka pustila do kuchyně Mikuláše s andělem a já se sestrou hned byli na kolenou a drmolili otčenáš. Za oknem bylo slyšet hudrování čertů. A když pak mamina odtáhla okenní závěs, už jsme byli schovaní pod stolem.....i tak se dá budovat vztah k autoritám a pořádku.

On celý ten Jarmek je dělán lidmi pro lidi. Však taky letos už se konal po sedmadvacáté.

Vždycky, když se mi hlásí nový zájemce (jezdí nás stále skoro stejná parta), upozorňuji ho na to, že nemusí vyjít počasí, že bude všude plno lidí, budou tlačenice. Ale taky se mi ještě za ty roky nestalo, aby na sebe při tom lidé byli hrubí, nebo se uráželi.

Osobně si přeji, aby se takovéto akce dál zachovávaly. A nejen ta v Kloboukách. Vždyť jarmarků, různých svátečních zpívání, setkání a tvoření se během roku koná všude plno. Je to uchovávání našich tradic. Tradic, které by neměly být zapomenuty. Naopak, měly by se dětem stále připomínat, přibližovat jim je v jakékoliv formě.

Nerad bych se dožil toho, že nám třeba Vánoce převálcují z reklam se valící kolony červených kamionů s reklamou na přeslazený nápoj a bělovousí v červených kožiších navlečení Santové.

K nám patří Ježíšek, Mikuláš, čerti, andělé, svatá Lucie.....
-josr-