Subtitle

27. října 2009

NÁŠ ROZHOVOR...

sdc10097.jpg

Při nedávných oslavách TJ SOKOL byla mezi oceněnými členy i rodačka z Újezdce, paní Helena Janigová.

I když bydlí v Uherském Brodě, pátek co pátek ji najdete v naší vesnici, kde se v klubovně turistického oddílu TOM  (obr.2) věnuje práci s mládeží. Ta je pro tuto aktivní důchodkyni velkým motorem. Stejně tak jako turistika a pobyt v přírodě. V našem seriálu rozhovorů ji tedy není možné vynechat.

 

1. „TOM" - málokdo zná význam této zkratky. Můžete ji „přeložit"?

TOM znamená „Turistický oddíl mládeže". Jsme členy Asociace turistických oddílů České republiky a tím i členové Klubu českých turistů.

2. Co je náplní schůzek oddílu a jaký je vlastně zájem mládeže o účast v něm?

Schůzky oddílu se konají vždy v pátek a v současné době se převážně zabýváme stolními hrami. V klubovně máme i novější hry jako Osadníci z Katanu, Vikingové, Ubongo, rovněž i znalostní hry a hlavolamy (obr.3). Za příznivého počasí si rádi zajdeme na školní hřiště hrát míčové hry nebo petang. Bohužel, nedostatek zájmu ze strany dětí a mládeže naši činnost dost omezuje.

3. Při našem setkání jste vzpomněla 15. výročí TOMu. Chystají se nějaké oslavy, nebo připomínkové akce?

Vlastně je 15. výročí TOMu v Újezdci hodně nepřesné. Oddíl TOM existoval již při oddílu turistiky v TJ Sokol. V roce 1993 jsem oddíl mládeže začala vést a přihlásila jej do Asociace TOM ČR. Takže k oslavám není žádný důvod.

4. Vím, že turistické oddíly mají i své soutěže. Jak se v nich daří vašemu oddílu? Vy sami taky nějakou soutěž pořádáte?

Asi 10 let jsme se pravidelně zúčastňovali turistických závodů  mládeže na různých stupních. Tento závod je outdoorový s plněním ještě dalších úkolů, jako je poznávání turistických značek, poznávání stromů, poznávání kulturních míst, vázání uzlů, orientace podle buzoly a další, čímž je závod docela náročný nejen na fyzickou zdatnost, ale i na znalosti. Členové TOMu se úspěšně prezentovali v závodech Českého poháru, několik let závodili i na Mistrovství České republiky. Jeden takový závod pro Zlínský kraj jsme s úspěchem v Újezdci uspořádali. S organizací tohoto závodu nám pomáhali i bývalí členové, protože takový závod potřebuje mnoho obětavých lidí na jednotlivých stanovištích. Závodu se zúčastnilo přes sto závodníků.

5. Chystáte, v rámci své činnosti, i nějakou akci pro veřejnost?

Stejně jako v loňském roce i letos chceme pozvat veřejnost na 

Odpoledne her".

Bude se konat 28.října v naší klubovně (v budově bývalého národního výboru v Újezdci) od 15 hodin. Zveme děti i rodiče -  Přijďte si vyzkoušet nové společenské hry!

6. A na závěr: můžete se rozpomenout na historii turistiky v Újezdci?

Jak jsem se již zmínila, oddíl turistiky vznikl při Tělovýchovné jednotě Sokol. Impulsem byla družba se slovenskou obcí Opatová nad Váhom, kde pěší turistika byla velmi rozšířená. Takže členové oddílu ZRTV se družili s turisty z Opatové. Zalíbilo se nám to natolik, že jsme nejprve se slovenskými přáteli a potom i sami začali podnikat turistické výlety. Nezapomenutelné chvíle jsme prožili při pochodech v okolí Opatové nebo při společných zájezdech do hor. Získali jsme cenné zkušenosti a mohli se vydat i na náročnější několikadenní přechody v Nízkých Tatrách, v Malé i Velké Fatře či po chodnících Slovenského národního povstání. Z družby s Opatovou vzniklo také mnoho osobních přátelství.

V období přerodu společnosti v letech 1991 až 1992 došlo ke stagnaci turistiky v našich obcích. Uspokojivě se rozvíjela dál jen turistika mládeže. Několikrát jsme se zúčastnili celostátních srazů turistických oddílů a díky tomu jsme poznali mnoho zajímavých míst v České republice. Navštívili jsme Berounsko, České Švýcarsko, Moravský kras, Hodonínsko i Hostýnské vrchy. Prázdninový pobyt tak byl naplněn poznáním, soutěžemi, hrami, ale také přátelstvím s jinými mladými turisty z celé republiky.

Jako členové Asociace TOM máme možnost využívat ubytování na vlastních chatách,  a díky tomu jsme pořádali zimní pobyty.

Mrzí mě, že v současné době v obcích není zájem o tuto činnost. Myslím, že nabídka je dostatečně pestrá a je jen škoda, že není využívaná.

Přijďte se proto k nám do klubovny podívat, prohlédnout si, co nabízíme. Vyzkoušíte si, jestli tato zábava není zrovna to, co hledáte. Přijďte i Vy, rodiče! I u nás platí - „Kdo si hraje, nezlobí".

Schůzky se konají každý pátek od 17 do 19 hodin.

 Text a foto  -josr-